Nettikulta / Uutiset / 12 yllättävää kullan käyttökohdetta - Tiesitkö nämä kaikki?
12 yllättävää kullan käyttökohdetta - Tiesitkö nämä kaikki?
Tiedätkö mihin kaikkeen kultaa oikeastaan käytetäänkään korujen valmistuksen lisäksi? Kauneutensa lisäksi kullalla on erinomainen lämmön- ja sähkönjohtokyky, se on helposti muovailtavaa materiaalia, jonka lisäksi kulta on ihmiselle täysin myrkytön materiaali. Luettuasi tämän artikkelin ymmärrät kuinka monipuolinen materiaali kulta todellakin on, ja miten kultaa hyödynnetään laajalti eri teollisuuden aloilla ja arkielämän haasteiden ratkaisemisessa.
12 yllättävää kullan käyttökohdetta
1.Ruoka
Kultaa voidaan hyödyntää ruoan koristeluun, sillä se on kaunista, mutta tämän lisäksi myös myrkytön materiaali. Ruokien koristeluun käytettävä kultajauhe tai lehtikulta ei maistu miltään, joten se ei aiheuta sivumakua annoksiin tai juomiin joissa sitä hyödynnetään. Vaikka ihmisen ruoansulatusjärjestelmä ei kykene käsittelemään kultaa, eikä se siten sula, se on silti harmiton ja kaunis nautittava joka kulkee sellaisenaan ruoansulatusjärjestelmän läpi.
2. Kosmetiikka
Kultaa hyödynnetään myös kosmetiikassa. Kultaa käytetään värikosmetiikkassa, eli meikkeissä antamassa metallinhohtoa. Teknisemmissä kasvojenhoitotuotteissa käytetään kullan nanopartikkeleita vaikuttavien ainesosien kuljettamiseksi ihon sisään. Kullan sanotaan parantavan ihon sävyä sekä elastisuutta, ja siten tarjoavan ikääntymistä hidastavan anti-age vaikutuksen käyttäjälleen. Muiden muassa L’Oréal ja Dior ovat tuoneet markkinoille kultaisia nanopartikkeleita sisältäviä kasvovoiteita.
3. Tulostaminen
Viime aikoina kultaa on hyödynnetty jonkin verran 3D-tulostuksessa, mutta siitä tuskin muodostuu jatkossa marginaalista trendiä merkittävämpää käytäntöä kullan korkean hinnan vuoksi. Kuvien tulostamisessa kultamuste on kerryttänyt suosiota perustuen siihen, että kullan avulla tulostetut kuvat ovat korkealaatuisia ja ne säilyvät pitkään hyvinä.
Nykyään CD:itä ja DVD:itä ei enää juuri valmisteta, mutta silloin kun ne olivat aktiivisesti käytössä, myös niiden lukupinnat päällystettiin niiden päälle tulostetulla kultaisella kalvolla, sillä kultakalvo vähensi levyjen naarmuuntumisherkkyyttä.
4. Sijoitustuotteet ja rahat
Kultaa hyödynnetään myös sijoituskullan valmistukseen.
Pääset lukemaan sijoituskultaa käsittelevän artikkelimme täältä.
Sijoituskulta on käytännössä täsmälleen samaa kultaa kuin se jota käytetään kaikkeen muuhunkin. Useista muista sijoitustuotteista poiketen, sijoituskulta on todellakin fyysinen kohde ja kultaharkkoa voi halutessaan koskettaa ja pitää kädessä. Kultaa on kautta aikain hyödynnetty myös kolikoiden valmistukseen ja Suomessa kultaa näkee nykyään enää juhlarahojen materiaalina.
5. Kuluttajaelektroniikka
Kultaa hyödynnetään laajalti kuluttajaelektroniikassa, kuten älypuhelimissa, tietokoneissa, televisioissa, taskulaskimissa ja pelikonsoleissa sen erinomaisen sähkönjohtokyvyn ansiosta. Kultaa hyödynnetään paljon juurikin sähköiseen tiedonsiirtoon. Ainoat materiaalit, joilla on kultaa parempi sähkönjohtokyky ovat hopea ja kupari. Kulta toimii erityisen hyvin elektroniikassa, sillä se ei kärsi korroosiosta. Juuri kultapitoisuutensa vuoksi käytöstä poistuneiden elektroniikkalaitteiden oikeaoppinen kierrättäminen on erityisen tärkeää.
6. Hammaslääketiede
Kultaa on hyödynnetty hampaiden hoidossa todistettavasti jo vuonna 700 ennen ajanlaskun alkua. Nykyään kultaa käytetään hampaiden paikkaamiseen sekä kruunujen, siltojen ja koristeellisten kultahampaiden valmistukseen, sillä kulta on materiaalina mauton, sen käyttöön ei liity allergiariskiä ja sitä on helppo muovailla tarpeisiin sopivaksi.
Kultaa käytettiin hammaslääketieteessä huomattavasti nykyistä enemmän aina 1970-luvulle asti, jolloin kullan hinta nousi huomattavasti, ja hammaslääkärit alkoivat etsimään edullisempia vaihtoehtoisia materiaaleja samojen asioiden toteuttamiseksi halvemmalla. Nykyään muovia hyödynnetään hampaiden hoidossa laajalti, mutta myös kulta on hypoallergeenisuutensa vuoksi palannut takaisin hivenen laajempaan käyttöön.
7. Kullan hyödyntäminen lääketieteessä
Usko tai älä, laimeaa kultaliuosta käytetään lääkkeenä reuman hoidossa, jonka lisäksi radioaktiivisia kullan isotooppeja hyödynnetään tiettyjen syövän tyyppien sädehoidossa säteilyn lähteinä. Tämän lisäksi kultaa käytetään hivenen harvinaisemman häiriön hoitoon, nimeltään lagoftalmos, jossa potilas ei pysty sulkemaan silmiään kokonaan. Pieniä määriä kultaa asetetaan yläluomeen, jotka toimivat painoina ja saavat silmän sulkeutumaan oikein.
Myös useissa kirurgisissa välineissä hyödynnetään pieniä määriä kultaa, sillä se ei reagoi ympäristönsä kanssa, vaan pysyy turvallisena työvälineen pinnoitteena pitkään. Tämän lisäksi kultaa luonnollisesti hyödynnetään myös lääketieteellisten laitteiden elektronisissa sähköä johtavissa osissa, samalla tavoin kuin kuluttajaelektroniikassakin.
Parhaillaan myös kultaisten nanopartikkelien hyödyntämistä tutkitaan aktiivisesti muiden muassa HIVin ja AIDSin diagnosoimiseksi, sekä syövän hoitoa varten, ajatuksena, että nanopartikkelien avulla vaikuttava lääke voitaisiin kuljettaa entistä helpommin suoraan kasvaimeen.
8. Kulta avaruudessa
NASA hyödyntää kultaa lukuisin eri tavoin jokaisessa rakentamassaan avaruusraketissa ja satelliitissa, ja niiden kanssa kullan käyttö ei rajoitu vain elektroniikan osiin. Avaruudessa kultaa hyödynnetään muun muassa mekaanisten osien voiteluun, sillä tyhjiössä tavalliset voiteluaineet höyrystyisivät ja liikkuisivat pois paikoiltaan. Kun voitelua vaativat osat pinnoitetaan ohuella kerroksella kultaa, kulta-atomit liikkuvat pois toistensa tieltä mekaanisen osan liikkuessa, täten mahdollistaen toimivan voiteluratkaisun myös tyhjiössä
Kultaa käytetään myös kultapäällysteisen polyesterikalvon muodossa avaruusajoneuvojen sisäpintojen pinnoittamiseen, jolloin kultakalvo suojaa astronautteja infrapunasäteilyn ja kuumuuden vaikutuksilta heijastamalla infrapunasäteilyä pois. Myös astronauttien kypärän visiirit katetaan ohuella kultapinnoitteella, jolloin pinnoite heijastaa kirkkaan auringon säteilyn takaisin avaruuteen, suojaten astronautin silmiä.
9. Palkinnot
Tiesitkö, että Oscar-patsaat, Grammy-pystit ja Olympialaisten kultamitalit on pinnoitettu oikealla kullalla?
Tärkeitä saavutuksia arvostetaan kullan kaltaisella jalometallilla, joka korostaa tilanteen ja saavutuksen juhlavuutta. Kulta on kautta aikojen viestinyt statusta, ja tästä syystä maailman huippujen palkinnot sisältävät aitoa kultaa, messingin tai uskottavan näköisen kultamaalin sijaan.
10. Lasin valmistus
Lasin valmistuksessa kultaa hyödynnetään useimmiten pigmenttinä. Pienellä kultamäärällä lasiin saa luotua värikylläisen ja vaikuttavan rubiininpunaisen värin.
Värjäämisen lisäksi kultaa käytetään lasin pinnoitteena ympäristön vaikutusten minimoimiseksi, eli esimerkiksi lasisten tornitalojen lasit on useimmiten pinnoitettu ohuella kerroksella kultaa, joka toimii niiden kyljissä samoin kuin avaruuskulkuneuvoissakin: kultapinnoite heijastaa auringonvaloa takaisin ympäristöön, jolloin rakennukset eivät muutu hiostavan kuumiksi kesäisin, jonka lisäksi kultapinnoite heijastaa rakennuksen sisällä olevan lämmön takaisin sisäänpäin, mikä auttaa pitämään rakennuksen lämpimänä talvisin.
11. Arkkitehtuuri
Lehtikultaa hyödynnetään rakennusten sisä- ja ulkopintojen koristeluun. Lehtikullan hyödyntämisestä ehkä yleisimpänä esimerkkinä toimivat ortodoksisten kirkkojen katot, kuten esimerkiksi Helsingissä sijaitsevassa Uspenskin katedraalissa.
Ulkokäytössä kullan etuna on jälleen sen korroosion kestävyys: toisin sanoen säästä ja ilmansaasteista riippumatta kulta säilyttää värinsä, eikä se rapistu. Lehtikullalla voidaan kattojen lisäksi päällystää mm. huonekaluja, taulujen kehyksiä sekä kipsikoristeita. Erityisesti tällaisissa projekteissa kullan erinomainen muovailtavuus on suuri etu, ja yksi syy jonka vuoksi kyseistä jalometallia hyödynnetään.
12. Ympäristönsuojelu
Kullan nanopartikkeleita hyödynnetään aurinkopaneeleissa paneelien tehokkuuden parantamiseksi. Parhaillaan selvitetään myös mahdollisuutta hyödyntää kultaa erilaisten teollisuudesta ympäristöön päätyneiden saasteiden alkuaineiksi pilkkomiseen, jolloin kyseiset saasteet eivät olisi ympäristölle ja pohjavesistöille haitallisia.
Kierrätyskulta teollisuuden innovaatioiden raaka-aineena
Koska kulta on materiaalina niin monipuolisesti hyödynnettävissä eri käyttökohteisiin, sille riittää kysyntää jatkossakin erilaisten teknologisten innovaatioiden kehittyessä. Noin reilu puolet kaikesta maailmassa tuotetusta kullasta hyödynnetään korujen materiaalina, mutta jäljelle jäävä vajaa puolet hyödynnetään eri teollisuuden alojen tarpeisiin, olipa kyseessä sitten ruoka-, lääke-, rakennus-, tai jopa avaruusteollisuus. Jotta kullan tuotanto olisi mahdollisimman ympäristöystävällistä, olisikin tärkeää, että kullan kierrättäminen kasvaisi entisestään, jolloin kierrätyskultaa riittäisi kaikkiin kullan hyödyntämiskohteisiin ja uudet innovaatiot tuottaisivat mahdollisimman pienen vaikutuksen ympäristöön.
Jos olet aikeissa ostaa tai myydä kultaa, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä Nettikullan jalometalliasiantuntijoihin joko puhelimitse 044 9877 049 tai turvapostiviestillä. Voit
tilata turvapakettimme kullan lähettämiseksi verkosta, tulla vierailemaan toimipisteellämme osoitteessa Lapinlahdenkatu 19A, Helsinki, tai vierailla kiertävällä kullan ostopisteellämme.
________________________
Luitko jo?
Miksi kulta houkuttelee sijoittajia?
Kullan hintavertailu romukultaa myytäessä