Nettikulta / Uutiset / Kierrätyskullan trendi jatkaa vahvana

Kierrätyskullan trendi jatkaa vahvana



Kierrätyskulta

Vastuullisen kuluttamisen trendille ei näy loppua ja tämä heijastelee myös kierrätyskullan suosioon. Kuluttajat panostavat aikaisempaa enemmän vastuullisuuteen myös kultakaupoilla. Vastuullisin mahdollinen kultatuote on valmistettu kierrätetystä kullasta, joten sille riittää todella paljon kysyntää.

Kultateollisuus yhä tiedostavampien kuluttajien vaatimusten pyörteissä



Vastuullisen kuluttamisen trendi ei rajoitu vain kasvisruokabuumiin ja kotimaisen tuotannon suosimiseen. Vastuullisuustrendi näkyy myös siten, että kuluttajista on tullut huomattavasti aikaisempaa tiedostavampia korujensa materiaalien ja valmistusolosuhteiden kartoittamisen kanssa.

2000-luvun alussa Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva Blood Diamond - Veritimantti toi timanttiteollisuuden raakuuden ja epäeettisyyden kuluttajien yleiseen tietoisuuteen, mutta kullan tuotanto-olosuhteista ei tuolloin vielä juurikaan puhuttu. Myöhemmin myös kullan tuotannon eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta haasteelliseen kaivantaan ja prosessointiin on havahduttu. Keskimääräinen kuluttaja tietää, että hän voi äänestää parempien tuotantotapojen puolesta ostopäätöksellään.

Suurin osa tavallisista kuluttajista ei osta kultaa päivittäin. Arkista suurempaa taloudellista panostusta vaativien tuotteiden kohdalla halutaankin olla tarkkaan selvillä siitä:
mistä materiaali on peräisin;
kuka sen kanssa on työskennellyt;
millaisissa oloissa, ja;
miten tuotannon vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys on huomioitu tuotannon jokaisessa vaiheessa.

Kultaa on uusiokäytetty jo iät ajat, mutta vasta viimeaikoina kierrätyskultaa on alettu katsomaan todellisena vaihtoehtona niin elektroniikka- kuin koruteollisuudessakin. Kuluttajat eivät halua tukea kaivostyöntekijöiden huonoa kohtelua tai ympäristötuhoja ostaessaan korua, jonka tarkoituksena on symboloida elämän kauniita ja positiivisia asioita.

Kierrätyskullan kysyntä onkin kasvanut todella voimakkaasti viimeisten parin vuosikymmenen aikana, ja samalla myös kullan kierrätysinto on lisääntynyt tavallisten kuluttajien tietoisuuden lisääntyessä.

Esimerkiksi vuosien 1999 ja 2009 välillä vuosittain globaalisti tuotetun kullan määrästä kierrätyskullan osuus kaikesta nousi 17 prosentista jopa 42 prosenttiin, vuoden 2009 talouskriisin jälkimainingeissa. Kierrätyksen huippuvuoden 2009 jälkeen, vuosina 2019 ja 2020 kierrätyskullan osuus on laskenut noin 25% pintaan. Myös koronapandemian mukanaan tuomat liikkumisrajoitukset ovat vaikuttaneet huomattavasti niin kaivoksista kuin kierrätysmateriaalinakin tuotetun kullan saatavuuteen vuoden 2020 alun jälkeen. Tämän vuoksi myös kullan hinta on pysynyt korkealla.

Kierrätyskullan ja vastuullisten kultatuotteiden trendi ei ole näillä näkymin katoamassa mihinkään. Pikemminkin neitsytraaka-aineita havitteleva kaivostoiminta alkaa näyttämään enemmän menneen maailman touhulta. Kierrätyskullasta on muodostunut tiedostavan kuluttajan ylellisyystuote, jota voi käyttää hyvällä omallatunnolla.

Kierrätyskulta

Mitä pienet edellä sitä isot perässä



Kierrätyskullan hyödyntäminen koruteollisuudessa yleistyi ensin etenkin pienempien tekijöiden keskuudessa. Yksittäisillä kultasepillä on ollut joustavasti mahdollisuuksia valita yrityksensä valmistamien korujen materiaalit, sillä pienten määrien kanssa kierrätyskullan saatavuus ei useimmiten muodosta merkittäviä haasteita kierrätyskultaa tuotteitaan varten ostavalle kultasepälle.

Kuitenkin isommille korujen valmistajille haasteita ilmenee juurikin saatavuuden vuoksi. Tästä johtuen isompien valmistajien osalta siirtymä on hidas, vaikka kuluttajilta tulisikin selkeä viesti siitä, että he haluavat korunsa vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista. Vaikka suuret laivat kääntyvät hitaasti, ne todella kääntyvät.

Tällä hetkellä suuremmista koruvalmistajista esimerkiksi Pandora on sitoutunut käyttämään tuotteissaan ainoastaan kierrätettyä kultaa ja hopeaa vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö on myös laskenut, että siirtymä kierrätyskultaan tulee leikkaamaan kultakorun valmistamisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä 99% prosenttia. Kierrätyshopeaan siirtyminen puolestaan tulee pienentämään hopeakorujen tuotannon hiilidioksidipäästöjä kahdella kolmanneksella neitsytmateriaalien hyödyntämiseen verrattuna.

Maailman suurimmat korujen valmistajat eivät olisi nyt ottamassa näitä askelia kierrätyskullan parissa, jos toimivaa ja aktiivista kullan kierrätysteollisuutta ei olisi, ja pienemmät kultasepät eivät olisi toimineet jo vuosia kierrätyskullan hyödyntämisen pioneereina.

Kyseisen kaltainen siirtymä muillekin koruteollisuuden jäteille muodostuu mahdolliseksi siinä vaiheessa kun kierrätyskultaa on saatavilla riittävästi niiden tarpeita varten. Pandora on kuitenkin loistava esimerkki siitä, että koruteollisuuden siirtymä kierrätyskultaan ei ole pelkkää idealistista haaveilua.

Kierrätyskullan ekologisuus ja eettisyys



Yllä mainittuun Pandoran teettämään hiilidioksidipäästöä koskevaan selvitykseen viitaten, on kohtuullista väittää, että kierrätyskultaa pienihiilijalanjälkisempää kultaa saa hakea. Kun kierrätysmateriaaleja hyödyntämällä tuotteen lopullisesta hiilijalanjäljestä voidaan tiputtaa 99% kyse ei ole pienestä tiputuksesta. Tavalliselle kuluttajalle kyseessä on yksi ilmastonmuutoksen kannalta vaikuttavimmista mahdollisista valinnoista.

Kierrätyskulta on myös ekologisin mahdollinen korujen materiaali. Normaalissa teollisessa kullan tuotannossa kaivanta on taloudellisesti järkevää, mikäli tonnista maata löytyy puoli grammaa kultaa. Voit vain kuvitella kuinka monta tonnia maata myllätään tavallisen vihkisormuskombon materiaalin löytämiseksi.

Koska kullan kierrätyksessä kaivantaa ei suoriteta, kierrätyskullan tuotannossa ei synny myöskään kaivosjätettä. Kaivosjätteellä tarkoitetaan käytännössä liikuteltuja maakasoja tai suuria altaita täynnä voimakkaita kaivoskemikaaleja. Luontoon päätyessään kaivoskemikaalit voivat aiheuttaa huomattavaa tuhoa alueen ekosysteemille ja tuhota kultakaivoksen lähistöllä asuvien yhteisöjen elinpiiriä niin voimakkaasti, ettei alueella ole enää mahdollista esimerkiksi juoda pohjavettä, kalastaa tai uida lähivesistöissä.

Kierrätyskulta on eettinen korujen materiaali, sillä sitä ei tarvitse enää kaivaa maan uumenista. Useimmiten juuri kaivanta ja jalostaminen ovat juuri niitä tuotannon vaiheita, joissa kaivostyöntekijöiden kohteluun liittyviä väärinkäytöksiä esiintyy. Tämän lisäksi, kierrätyskulta ei vahingoita minkään alueen yhteisöjen terveyttä tai elinvoimaisuutta, sillä kun kaivostoimintaa ei tarvita, kierrätyskullan hyödyntäminen ei aiheuta riskiä kaivoskemikaalien luontoon leviämisestä.

Kierrätyskullan on siis helppo olla tällaisen vastuullisuuskartoituksen keskellä kirkas voittaja. Kierrätyskulta sulatetaan uudeksi tuotteeksi hyödyntäen tavallisilta kuluttajilta saatua romukultaa, joka olisi muuten jäänyt vain laatikon pohjalle, tai pahimmillaan vahingossa kaatopaikalle.

Kierrätyskulta on jo olemassa, ja sen sulattaminen uusien korujen materiaaliksi on helppoa. Yllä olevan perusteella on helppo kuvitella miten suuri vaikutus esimerkikiksi tavallisen sormusparin tai rikkinäisen kultariipuksen kierrättämisellä on. Kyse ei ole mistään pikkujutusta, vaan oikeasti todella merkittävästä ekoteosta.

Vastuullinen kullan kierratys

Kierrätyskullan saatavuuteen vaikuttavat tekijät



Kierrätyskulta on loistava materiaali niin eettisestä kuin ekologisestakin näkökulmasta. Kierrätyskullan saatavuuden suurena haasteena on kuitenkin se, että sitä on saatavilla vain mikäli ihmiset kierrättävät kultaa.

Arvioiden mukaan kaikesta maailmassa tuotetusta kullasta noin puolet päätyy korujen raaka-aineeksi. Nämä korut puolestaan tulevat kuluttajien ostamiksi. Korun tie kierrätyskullaksi ja uudeksi kullaksi on kuitenkin varsin tahmea. Useimmiten koruilla on omistajilleen todella paljon tunnearvoa, jonka vuoksi niistä ei haluta luopua, vaikka ne eivät olisikaan enää aktiivisessa käytössä.

On kaunista, että suvuissa kulkee perintökoruja, mutta toisaalta seuraavat sukupolvet pitävät kiinni rikkinäisistäkin perintökoruista niiden kunnostamisen tai kierrättämisen sijaan.

Kierrätyskullalla on oma charminsa. Ostaessaan kierrätyskultaisen tuotteen, voi vain arvailla mikähän sen sisältämän kullan tarina on ollut, ennen kuin se on päätynyt osaksi omaa korurasiaa sekä arjen arvokkaita ja kauniita hetkiä. Samalla tavalla myyjälle tuo lämpimän tunteen kuvitella millaiseen koruun ja millaiselle ihmiselle omassa korussa oleva kulta matkaa seuraavaksi. Koruihin yhdistyvän tunnearvon ja lämpimien ajatusten voi siis mieltää kulkevan molempiin suuntiin korun myyjän ja uuden korun käyttäjän välillä.

Kierrätyskullan saatavuus riippuu voimakkaasti koruja omistavien kuluttajien tiedostavuuden ja kierrätysinnokkuuden lisäksi myös kullan tämän hetkisestä maailman markkinatilanteesta. Suurien taloudellisten kriisien aikana kierrätyskultaa on saatavilla huomattavasti tavallisia aikoja enemmän. Tämä johtuu siitä, että kriisien aikana kullan maailmanmarkkinahinnat nousevat ja kullan myyjä saa huomattavasti paremman hinnan jalometalliesineistään kuin tavallisina aikoina.

Mikäli pohdit kullan, hopean, platinan tai palladiumin kierrättämistä, voit olla yhteydessä jalometalliasiantuntijoihimme puhelimitse 044 9877 049 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@nettikulta.fi, tai tilata maksuttoman turvapakettimme esineidesi arviointia varten.

________________________
Luitko jo?
Onko kultaisten tai hopeisten arvoesineiden postittaminen turvallista?
Hopean kierrättäminen

Julkaistu: 2021-04-13 13:23:43  | Tägit:  Kierrätyskullan kulta kierrätys kierrätyskulta kierrätä

Onko kultaisten tai hopeisten arvoesineiden postittaminen turvallista?

Onko kultaisten tai hopeisten arvoesineiden postittaminen turvallista?

Julkaistu: 2021-03-24 14:04:22  | Tägit:  kullanmyyntihopeanmyyntipostivakuutettu turvapussipalautuskuoriturvapaketti

Kullan ja hopean myynti myynti postin kautta turvallista. NettiKulta on jalometallien kierrättämisen ammattilainen. Paras kullan hinta ja nopea maksu. Lue lisää

Hopean kierrättäminen

Hopean kierrättäminen

Julkaistu: 2021-02-28 15:34:25  | Tägit:  Hopea kierrättäminen hopeanmyynti hopea

Mitä hopeaesineelle tapahtuu sen jälkeen kun olet tuonut sen NettiKullan arvioitavaksi ja hyväksynyt ostotarjouksemme? Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, miten hopean kierrätys toimii ja kuinka hopean kierrättäminen säästää luontoa. Lue lisää

Kiertävä kullan & hopean ostopiste lähelläsi

Kiertävä kullan & hopean ostopiste lähelläsi

Julkaistu: 2021-02-22 05:53:42  | Tägit:  kullanmyynti hopeanmyynti kiertävä ostopiste hintavertailu

NettiKullan kiertävät palvelupisteemme palvelevat kattavasti ympäri koko Suomen ja voit myös kutsua meidät omalle paikkakunnallesi käymään. Meidän kiertävissä ostopisteissä saa henkilökohtaista palvelua ja näkee koko arviointitapahtuman.  Lue lisää