Nettikulta / Uutiset / Hopean kierrättäminen

Hopean kierrättäminen - Helppo tapa säästää luontoa



Hopean kierrättäminen

Mitä hopeaesineelle tapahtuu sen jälkeen kun olet tuonut sen NettiKullan arvioitavaksi ja hyväksynyt ostotarjouksemme? Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, miten hopean kierrätys toimii ja kuinka hopean kierrättäminen säästää luontoa.
Hopea on alkuaine, ja sen kemiallinen merkki on Ag. Alkuaineena hopean määrä maapallolla on vakio, eikä hopea katoa mihinkään. Alkuainetta voi myös hyödyntää uudelleen ja uudelleen, eikä sen laatu heikkene vaikka se kävisikin läpi useita kierrätysprosesseja

Uutta hopeaa saadaan käytännössä kolmella tavalla:


1. Hopeakaivoksista, jotka ovat erikoistuneet hopean kaivantaan.
2. Kupari-, sinkki- ja lyijykaivoksista, joissa malmin seassa on pieniä määriä hopeaa, joka erotellaan.
3. Kierrätyshopeana.

Hopean kierrättäminen mahdollistaa sen, että suurempi osa eri teollisuudenaloilla käytettävästä hopeasta olisi vastuullisesti ja ympäristön kannalta kestävästi tuotettua. Mitä enemmän markkinoilla on kierrätyshopeaa, sitä helpommin sitä on saatavilla kuluttajille, ja sitä pienempää uutena kaivetun hopean kysyntä on. Tämä johtuu siitä, että kierrätyshopea on usein uutta hopeaa edullisempaa, sillä kierrätyshopean valmistusprosessi ei vaadi kaivosten perustamisen ja pyörittämisen kaltaisia rahallisia panostuksia hopean tuottajalta.

Näin hopean kierrätys tapahtuu askel askeleelta


NettiKulta kierrättää kaiken ostamansa hopean. Kierrätysprosessin aikana hopea sulatetaan, puhdistetaan ja valetaan uudelleen hopeaharkoiksi, joita voidaan käyttää jälleen uusien hopeaesineiden valmistamiseen. Mutta mitä prosessin aikana oikeastaan tapahtuu?

1. Hopean kierrätyksen esivalmistelut


Kun vastaanotamme uuden meille myydyn hopeaesineen, irrotamme siitä jalokivet ja mahdolliset täytemateriaalit, sekä mahdolliset muita metalleja sisältävät osat. Tässä vaiheessa meille jää pelkkä hopeinen esine.
Hopeaesineet harvemmin ovat 100% puhdasta hopeaa, johtuen siitä, että puhdas hopea on pehmeää metallia, joka ei kestäisi käyttöesineenä kovinkaan hyvin. Tämän vuoksi hopea on useimmiten 80% tai 90% sekoitus, jossa kovuutta tuomaan käytetään useimmiten 10%-20% kuparia.

2. Hopean jalostaminen


Sekoitemetallit puhdistetaan hopean joukosta pois, niin että jäljelle jää vain puhdasta 100% hopeaa. Puhdistamista voidaan kutsua myös raffinoinniksi, mutta jalometallien tapauksessa käytetään yleensä termejä “puhdistaminen” tai “jalostaminen”.
Sekoitemetallien puhdistaminen hopeasta toteutetaan sulattamalla. Eri metalleilla on eri sulamispisteet, jonka ansiosta hopea voidaan erotella muista metalleista. Kun hopea on sulatettu, se elektroraffinoidaan , eli jalostetaan sähköä hyödyntäen puhtaaksi hopeaksi, jolloin sekoitemetallit saadaan eroteltua varmasti pois hopean seasta, ja lopputuloksena on jälleen 100% puhdasta hopeaa. Sulatus- ja elektroraffinointimetodien käyttämisen etuna on se, että niissä ei käytetä voimakkaita kemikaaleja.
Myös hopean työstämisessä (mm. hiominen, poraaminen, kiillotus) syntyvä hopeapöly hyödynnetään uudelleen. Kultaseppä kerää hopeapölyn talteen, jonka jälkeen hopea sulatetaan ja jalostetaan jälleen käyttökelpoiseksi hopeaksi.

3. Jalostetun hopean valaminen harkoiksi


Kun hopea on viimein jalostettu puhtaaksi alkuaineeksi, se valetaan jälleen uusiksi hopeaharkoiksi. Hopeaharkkoja voidaan hyödyntää jälleen uusien hopeaa sisältävien tuotteiden valmistukseen, olivatpa kyseessä sitten korut, koriste-esineet, lääkinnälliset laitteet tai elektroniikka.

Hopean sulattaminen

Erilaiset toimijat hopean kierrätyksessä


Hopean kierrätys tapahtuu hivenen eri tavoin, riippuen siitä millaisesta kierrätyksestä puhutaan.

Useimmiten yksityishenkilöiden korut ja muut hopeaesineet myydään ammattimaiselle jalometallien kierrättäjälle, joka puolestaan myy ne puhdistettuina eteenpäin toimijalle, joka tarvitsee hopeaa uusiokäyttöön. Yksityishenkilönä ennen hopean kierrätettäväksi myyntiä on suositeltavaa tehdä hintavertailua eri ostajien välillä. Tarkastamalla paljonko mikäkin kierrätysyritys maksaisi juuri sinun esineestäsi voit hyötyä taloudellisesti yllättävänkin suuria summia varsin pienellä vaivalla.

Teollisuudessa kierrätysprosessi ei kuitenkaan ole yhtä virtaviivainen kuin yksityishenkilöiden tapauksessa. Etenkin elektroniikan tapauksessa hopeaa sisältävät laitteet joudutaan ensin purkamaan, jonka jälkeen niiden joukosta erotellaan hopeaa ja muita jalometalleja sisältävät komponentit, jonka jälkeen hopea voidaan vasta puhdistaa ja hyödyntää uudelleen.

Teollisuuteen liittyvän jalometallikierrätyksen toteutukseen vaaditaan useimmiten huomattavasti pidempiä alihankkijaketjuja, joista jokainen tekee oman osansa kierrätysprosessissa, ennen kuin uusi kierrätyshopeasta valmistettu hopeaharkko on valmis käytettäväksi.

Miksi hopeaa kannattaa kierrättää?


Kaikki maailmassa louhittu hopea on vieläkin olemassa muodossa tai toisessa. Alkuaineena hopea, joka on kerran kaivettu esiin maan uumenista, ei katoa mihinkään. Tästä huolimatta uudiskaivantaa harjoitetaan edelleen, koska maailmassa tarvitaan jatkuvasti lisää hopeaa erilaisiin tarkoituksiin. Jos kaikki käytöstä poistunut hopea tulisi kierrätetyksi, uudiskaivantaa ei tarvittaisi läheskään yhtä paljoa kuin nykyään.

Hopeaa löytyy useimmissa kodeissa mm. koruista, pöytähopeoista, sekä erilaisista hopeaesineistä (koristelautaset, -kupit, kukkavaasit, valokuvakehykset, jne.). Hopeaa löytyy myöskin elektronisten laitteiden komponenteista. Jalometallina hopea on niin arvokasta, että sen pieniäkään palasia ei kannata heittää pois, sillä ne voidaan hyödyntää uudelleen.

Hopeaa hyödynnetään erityisen paljon elektroniikan komponenteissa sen erinomaisen sähkönjohtavuuden vuoksi. Tästä johtuen myös elektronisten laitteiden asianmukainen kierrätys on hyvin tärkeää. Voimme vain kuvitella kuinka monta vanhaa ja käytöstä poistunutta läppäriä tai älypuhelinta maailmassa on päätynyt hopeisine osineen kaatopaikoille, vaikka kierrättämällä kyseinen hopea olisi saatu jälleen uudelleen käyttöön, eikä uutta hopeaa tarvitsisi kaivaa maan uumenista yhtä paljon.

Kierrättämällä ne hopeaesineet, joille sinulla ei ole aktiivista käyttöä, säästät luonnonvaroja ja vähennät uuden louhinnan tarvetta. Suuremman kodin elektroniikan voit toimittaa joko alueesi jätelaitokselle, joka vastaa sen kierrätyksestä. Suurin osa elektroniikkaliikkeistä puolestaan vastaanottaa pienelektroniikkaa kierrätystä varten. Hopeaesineiden, kuten esimerkiksi pöytähopeoiden tai vaikkapa rikkinäisten tai muodista menneiden korujen kanssa kannattaa puolestaan kääntyä jalometallien kierrätyksen asiantuntijoiden puoleen.

Hopeakaivos

Miksi neitsythopean louhinnan vähentämisellä on merkitystä?


Joidenkin arvioiden mukaan tällä hetkellä noin vajaa 20% maailman hopean tarpeesta katetaan kierrätyshopealla. Loput 80% maailmassa käytetystä hopeasta tulee siis edelleen uutena “neitsythopeana” kaivoksista.

Kaivosteollisuus on raskasta teollisuutta, eikä kaivoksen perustaminen ole kovin ympäristöystävällistä. Kaivoksessa saatetaan siirtää suuriakin määriä maata yllättävän pienten metallimäärien saavuttamiseksi, jonka lisäksi kaivosteollisuuden lisääntyessä myös ympäristöriskit kasvavat.

Kaivostoimintaan liittyviä ympäristöriskejä ovat mm.


  • Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen; kasvit ja eläimet joutuvat siirtymään kaivosalueiden tieltä, ja lajista riippuen vaikutukset ekosysteemin rikkauteen voivat olla huomattavat. Vakavimmillaan kaivosteollisuus aiheuttaa harvinaisten lajien sukupuuttoja.
    Eroosio lisääntyy; Eroosio lisääntyy kaivosten läheisyydessä, irtonaisen maan jäädessä paljaaksi. Tästä seuraa hienojakoisen maa-aineksen kulkeutumista veden mukana muualle, mikä köyhdyttää maaperää. Tämän lisäksi eroosiolla voi olla negatiivisia vaikutuksia paikallisten maanviljelijöiden peltoihin.

  • Vesistöjen saastuminen; Vaikka kaivoksilla pyritään panostamaan ympäristöstandardien ja -lainsäädännön noudattamiseen, vahinkoja tapahtuu. Vakavimmillaan voimakkaat teollisuuskemikaalit päätyvät vesistöihin vaikuttaen paikallisiin yhteisöihin ja luonnonvaraisiin eliöihin, vaarantaen niin ihmisten kuin eläintenkin terveyden.

  • Kaivosjäte; Kaivosjätettä syntyy kaivostoiminnan sivutuotteena, sen jälkeen kun kaivetusta maa-aineksesta on eroteltu kaivettu arvokas mineraali tai metalli. Kaivosjäte sisältää usein kaivetun aineksen käsittelyyn käytettyjä teollisuuskemikaaleja. Kaivosjätettä varastoidaan usein käsittelemättömänä lähellä kaivosta, paikallisyhteisöjen läheisyydessä. Toimintansa lopettaneet suljetut tai hylätyt kaivokset ja niihin varastoitu kaivosjäte voivat aiheuttaa vakavan vaaran paikallisille asukkaille sekä luonnolle.

  • Mikäli pohdit hopean kierrättämistä, voit olla yhteydessä jalometalliasiantuntijoidemme kanssa puhelimitse 044 9877 049 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@nettikulta.fi, tai tilata maksuttoman turvapakettimme esineidesi arviointia varten.
    ________________________
    Luitko jo?
    Ekologista kultaa - Onko sitä?
    Näin kierrätät hopeaesineet oikein

Julkaistu: 2021-02-28 15:34:25  | Tägit:  Hopea kierrättäminen hopeanmyynti hopea

Kiertävä kullan & hopean ostopiste lähelläsi

Kiertävä kullan & hopean ostopiste lähelläsi

Julkaistu: 2021-02-22 05:53:42  | Tägit:  kullanmyynti hopeanmyynti kiertävä ostopiste hintavertailu

NettiKullan kiertävät palvelupisteemme palvelevat kattavasti ympäri koko Suomen ja voit myös kutsua meidät omalle paikkakunnallesi käymään. Meidän kiertävissä ostopisteissä saa henkilökohtaista palvelua ja näkee koko arviointitapahtuman.  Lue lisää

Hopean historiaa

Hopean historiaa

Julkaistu: 2021-02-14 19:51:28  | Tägit:  hopea historia kemiallinen merkki käyttökohteet hinta

Tiesitkö tämän hopeasta? Hopean kemiallinen merkki on Ag, ja se on peräisin hopean latinankielisestä nimestä argentum. Johtuen hopean pehmeydestä, sen pääasiallinen käyttötarkoitus ei ole historian saatossa ulottunut sellaisiin kulutusesineisiin joilla olisi tarve kestää rasitusta, vaan Lue lisää

NettiKulta - Keitä me olemme?

NettiKulta - Keitä me olemme?

Julkaistu: 2021-02-10 12:52:53  | Tägit:  nettikulta yrityksen tarina arvot tiimi

NettiKulta on perustettu Helsingissä 2012. Olemme pieni yritys jolla on suuri sydän! Kaikki lähti käyntiin Markon intohimosta jalometallien kierrätystä kohtaan, ja Björnin palosta rakentaa laadukas jalometallien kierrätyspalvelu, joka tekee samalla hyvää ympäristölle.  Lue lisää