Nettikulta / Uutiset / Kullan kierrätys

Kullan kierrätys - Mitä koruille tapahtuu?


kullan kierrätys

Kullan kierrätysprosessi on alkanut mallikkaasti. Olet lähettänyt kultaesineesi asiantuntijoidemme arvioitavaksi. Olemme ne arvioineet, maksaneet rahat pankkitilillesi ja kulta päätyy kierrätettäväksi. Mitä sitten tapahtuu? -Aika usein emme tule pohtineeksi mitä kultaesineille tapahtuu sen jälkeen kun ne ovat vaihtaneet omistajaa. Tässä artikkelissa kerromme miten kullan kierrätys käytännössä toimii.

Kaikki NettiKullan ostama kulta kierrätetään. Prosessin yhteydessä kulta sulatetaan, jalostetaan ja käytetään uudelleen raaka-aineena. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Kullan kierrätys - Mitä kaikkea voi kierrättää?


Keskimääräiselle kuluttajalle tulee kaikkein helpoiten itsestäänselvyytenä mieleen korujen myyminen romukullaksi kun aiheena on kullan kierrätys. Usein etenkin sellaiset korut, jotka ovat joko menneet muodista, tai jotka ovat rikkoutuneet korjauskelvottomiksi. Tämän lisäksi on mahdollista kierrättää esim. hammaskultaa, elektroniikassa käytettyjä kultaosia sekä korujen valmistuksessa syntyvää työstämisjätettä, eli kultapölyä.

NettiKulta vastaanottaa kultakoruja ja esineitä, kierrätystä varten. Olemme erikoistuneet kullan kierrätykseen, mutta vastaanotamme myös hopeaesineitä ja muita jalometalleja kierrätettäväksi. Pääosin kierrättämämme tuotteet ovat romukultaa, tarkoittaen lähinnä kultaisia koruja.

Kulta on alkuaine joka ei tuhoudu, joten kaikki maailmassa louhittu kulta on yhä olemassa nykyäänkin muodossa tai toisessa. Materiaalina kulta on niin arvokasta, että tämän vuoksi pienetkin hiput on mahdollista ja kannattavaa käyttää uudelleen. Kulta on materiaalina myöskin erittäin mukautuvaa, jolloin sitä voi käytännössä sulattaa ja valaa loputtomasti uudelleen, ilman että se menettäisi hohtoaan tai vaikkapa sähkönjohtavuuteen liittyviä ominaisuuksiaan. Kultaa ei ainakaan vielä toistaiseksi kierrätetä niin aktiivisesti, että sillä olisi mahdollista kattaa koko teollisuuden ja kuluttajien materiaalintarve, jolloin uudislouhintaa joudutaan vieläkin harjoittamaan.

Kierrätyskullan saatavuuden kannalta tilannetta parantaisi se, että ihmiset kierrättäisivät kaapeissaan lojuvaa romukultaa aktiivisemmin. Usein romukullan kierrätykseen liittyvä into on hyvin voimakkaasti sidoksissa yleisiin talouden suhdanteisiin. Kun kullan hinnat ovat korkealla ihmiset kierrättävät luonnollisestikin innokkaammin. Kuitenkin on myös hiljaisia kausia, eikä kierrätysmateriaalia ole aina tasaisesti saatavilla yhtä paljon.

kultaharkko

Miten kulta erotellaan koruista?


Jotta korut olisivat käytössä kestäviä, ne harvoin ovat 24 karaatin kultaa, eli puhdasta kultaa. Puhdas kulta on varsin pehmeää metallia, joten se naarmuuntuisi ja sen kiillottaminen on hankalaa. Yleisimpiä kultasekoitteita ovat etenkin valkokulta ja ruusukulta. Esimerkiksi valkokulta on kultaa johon on sekoitettu väriltään valkoista metallia, kuten vaikkapa hopeaa tai palladiumia. Ruusukulta puolestaan on kultaa johon on sekoitettu kuparia kauniin värin luomiseksi.

Suomen yleisimmin myydyt kultakorut ovat puhtaudeltaan 14 karaatin kultaa. Tuo korun metallista loppuosa on sekoitemetalleja. Jotta kulta saadaan kierrätettyä ja uudelleen käyttöön, täytyy kulta erotella sekoitemetalleista. Yleisimpiä sekoitemetalleja ovat hopea, kupari, sinkki ja nikkeli. Suomessa valmistettavissa koruissa nikkeliä ei käytetä sen allergisoivuuden vuoksi. Tästä syystä allergikon paras valinta onkin usein kultainen koru joka ei aiheuta allergista reaktiota.

Aivan ensimmäisenä kun meille NettiKullalla tulee uusi koru kierrätettäväksi, irrotamme siitä jalokivet, sekä muita metalleja olevat osat sekä poistamme mahdolliset täytemateriaalit. Tämän jälkeen jäljelle jää pelkkä kultainen esine.

Jalometallien puhdistusta sekoitemetalleista, kutsutaan useammalla nimellä. Toimenpidettä voi nimittää kullan puhdistamiseksi, jalostamiseksi tai raffinoinniksi. Muussa teollisuudessa vastaavan tyyppistä eri materiaalien erottelua toisistaan kutsutaan yleensä raffinoinniksi, oli kyse sitten hiilestä tai vehnäjauhoista, mutta jalometallien yhteydessä puhutaan yleensä puhdistamisesta tai jalostuksesta.

Tähän sekoitemetallien puhdistusprosessiin on tarjolla käytännössä kaksi eri tapaa. On fyysinen tapa, ja on kemiallinen tapa.

Kullan fyysinen jalostus


Fyysinen erottelumenetelmä perustuu kahteen eri mahdollisuuteen. On mekaaninen erottelu, jossa kulta erotellaan mekaanisesti muista materiaaleista. Toinen fyysinen jalostusmenetelmä on eri metallien erilaisiin sulamispisteisiin perustuma, jolloin metallit erotellaan toisistaan kuumentamisen avulla erotellen toisistaan eri sulamispisteissä sulavat metallit. Fyysinen erotusmenetelmä ei vaadi kemikaaleja onnistuakseen, mutta suurin ongelma fyysistä erotusmenetelmää käytettäessä on se, että kuumentamalla jalostettu kulta ei ole välttämättä täysin puhdasta, sillä sen sekaan on voinut jäädä sekoitemetalleja jotka sulavat hyvin samankaltaisissa lämpötiloissa. Tällöin fyysisesti erottelemalla ei kannata esimerkiksi tuottaa kultaharkkoja tai kolikoita rahoitusmarkkinoille. Toisaalta esimerkiksi korujen valmistukseen kyseisellä tavalla eroteltu ja jalostettu kulta voi toimia erittäinkin hyvin.

Kullan kemiallinen jalostus


Kemiallinen menetelmä puolestaan perustuu elektrolyytteihin, tarkemmin sanottuna happoihin. Käytännön elämässä tähän menetelmään liittyvä happoseos tunnetaan usein nimellä ”kuningasvesi” , jossa metalliseoksesta erotetaan kulta voimakkaiden happojen sekoituksen avulla. Kuningasvesi (Aqua regia) on voimakkaan suolahapon ja väkevän typpihapon seos. Kyseessä on yksi ainoista kemikaaleista joka kykenee syövyttämään kultaa tai platinaa. Kuningasvesi menetelmän etuna on se, että sillä voidaan jalostaa hyvin korkeita kultapitoisuuksia, esimerkiksi kultaharkkoja varten.

Kultaa käytetään runsain mitoin myös elektroniikassa ja lääketieteen saralla. Molemmilla aloilla kullan puhtaudella on sen toiminnallisuuden kannalta erityistä merkitystä, jolloin kullan erottelu sekoitemetalleista kuningasvedellä on oivallinen toimintatapa joka palvelee tarkoitustaan.

Kullan kierrätys - Onko kierrättäjä kuluttaja vai teollisuus? Onko kierrätettävä koru vai laite?


Kullan kierrätyksen eri toimintaketjut eroavat hivenen toisistaan. Kun kuluttajien koruista saatava romukulta kierrätetään hoitaa kierrätyksen useimmiten yksi toimija joka kullan on ostanut. Tämän jälkeen kyseinen toimija myy sen edelleen toiselle joka useimmiten valmistaa siitä uusia koruja. Kierrätyksessä on siis kolme osapuolta; sinä myydessäsi korut, me NettiKullalla ostaessamme ne, ja kolmas jolle myymme kullan uusiokäyttöön.

Kun kullasta puhutaan tärkeänä teollisuuden materiaalina jota käytetään esimerkiksi teknologia-alan raaka-aineena, kierrätysketju on usein monimutkaisempi. Laitteita täytyy purkaa jotta niistä voidaan saada arvokkaat kierrätettävät materiaalit talteen. Tämän vuoksi elektroniikan kierrätys tapahtuu usein erillään korujen kullan kierrätyksestä, ja tapahtumaan liittyy usein paljon erilaisia alihankkijoita sekä kaupanteko kumppaneita.

Mikäli sinulta löytyy laatikon pohjalta esimerkiksi rikkinäinen älypuhelin, sen kultaosien oikeaoppinen kierrättäminen tapahtuu joko viemällä tuote elektroniikkaliikkeeseen kierrätystä varten, tai vaihtoehtoisesti myös jotkin jäteasemat ottavat vastaan käytöstä poistunutta kuluttajaelektroniikkaa. Elektroniikkajätettä ei missään nimessä kannata viskata kaatopaikalle.

Maailmassa vain noin 20% elektroniikan kultaosista kierrätetään, jolloin voi arvata että suuri osa elektroniikkaan käytetystä kullasta päätyy kaatopaikalle. Kyseisen kaltaisen tuhlauksen seurauksena kultaa joudutaan kaivamaan edelleen lisää, vaikka materiaali itsessään on uudelleen käytettävissä käytännössä äärettömän monta kertaa.

kierrätyskulta

Kun esineet on jalostettu jälleen puhtaaksi kullaksi


Kierrätysprosessin viimeinen vaihe on hyvin käytännöllinen. Raffinoitu eli jalostettu ja puhdistettu kulta valetaan jälleen harkoiksi, jotka myydään eteenpäin toimijoille jotka tarvitsevat kultaa tuotteidensa valmistukseen.

Täten kierrätetystä kullasta syntyy jälleen uusia tuotteita kuten koruja, elektroniikkaa, lääketieteellisiä tarvikkeita ja kaikkea muuta mitä voit kuvitella kullasta valmistettavan. Kulta on alkuaineena niin erikoinen ettei sen laatu kärsi kierrätyksestä sen jälkeen kun siitä valmistetut uudet tuotteet tulevat tiensä päähän. Tästä syystä voidaan tuotteet jälleen kierrättää edelleen, jolloin ne käyvät taas saman puhdistusprosessin läpi ja siitä voidaan valmistaa jälleen uusia tuotteita.

Pohtiessasi kullan kierrätykseen ja myyntiin liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä NettiKullan asiantuntijoihin, jotka neuvovat sinua asiassa eteenpäin juuri omasta tilanteestasi riippuen.

Julkaistu: 2020-03-19 16:01:57  | Tägit:  kullan kierrättäminen korujen kierrättäminen vanhat korut

Kullan hintavertailu romukultaa myydessä

Kullan hintavertailu romukultaa myydessä

Julkaistu: 2020-03-18 18:27:17  | Tägit:  kullan hintavertailu hintavertailu kultaa myydessä kullan ostohinnan vertailu

Harkitsetko romukullan myyntiä? Oletko jo vertaillut eri palveluntarjoajien hintoja? Parhaat vinkit miten hoitaa kullan hintavertailu kuntoon! Lue lisää

Vanhojen korujen kierrättäminen

Vanhojen korujen kierrättäminen

Julkaistu: 2020-02-12 14:53:02  | Tägit:  kullan kierrätys kierrätyskulta kultaharkko romukulta kierrättäminen

Korut jotka eivät ole käytössä, ja joilla ei ole tunnearvoa, eivät ole hyödyksi kenellekään. Vanhojen korujen kierrättäminen on ekoteko! Lue lisää

Myy kultaesineesi kätevästi myyntipisteellämme Helsingin keskustassa!

Myy kultaesineesi kätevästi myyntipisteellämme Helsingin keskustassa!

Julkaistu: 2020-01-16 10:41:57  | Tägit:  myy kultaa helsinki kullan ostopiste henkilökohtainen palvelu varaa arviointi

Tule myymään kultaesineesi myyntipisteeseemme Kamppiin. Tarjoamme kullastasi markkinoiden parhaan hinnan. Lue lisää