Nettikulta / Uutiset / Vanhojen korujen kierrättäminen
Vanhojen korujen kierrättäminen kaappeja siivotessa
Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä korulippaan siivoukseen ja siihen miten hoitaa vanhojen korujen kierrättäminen fiksuiten. -Useimmissa kodeissa kaapit tulee käytyä läpi joko joulu- tai kevätsiivouksen yhteydessä. Silloin kierrätykseen usein lähtevät käytöstä pois jääneet vaatteet sekä kodintavarat. Ihmiset innostuvat näkemään vaivaa myydäkseen kirppiksillä tavaraa joka ei ole enää itsellä käytössä pienen lisätienestin toivossa.
Harvemmin noiden suursiivousten yhteydessä tulee kuitenkaan kurkistettua omaan korulippaaseen. Korulippaaseen usein jäävät omien lempikorujen ja perintökalleuksien lisäksi hiukan kaikkea muutakin. Sinne unohtuu pölyttymään käyttämättöminä lahjoja jotka eivät sopineetkaan lahjan saajalle, rikkinäisiä koruja joita ei ole enää järkevää korjata, tai sitten niitä perintönä saatuja koruja jotka eivät sovi perijälleen eivätkä ole lähipiirilleenkään mieleisiä, jolloin niitä ei oikein voi lahjoittaakaan eteenpäin sellaisinaan.
Siivoukset olisi hyvä ulottaa myös omaan korulippaaseen, jolloin ne korut jotka ovat itselle mieluisia, ja joilla on tunnearvoa löytyisivät helpommin muiden seasta.
Kuinka usein olet katsonut vaatekaappiasi todennut ettei ole mitään järkeä säilyttää vaatetta, jota ei tule käytetyksi arjessa eikä juhlassa? Tai vaatetta joka on niin rikki ettei sitä kannata enää korjata? Tai vaatetta joka on vain puhtaasti epämieluisa? -Kuinka usein puolestaan olet katsonut korulippaaseesi, nähnyt korun ja pohtinut ”tuolle pitäisi tehdä jotain”, mutta et ole päätynyt missään vaiheessa tuumasta toimeen?
Luonnollisesti syy tähän voi löytyä siitä, että suurin osa ihmisistä vierailee vaatekaapillaan päivittäin, jolloin sen sisällön ajanmukaisuus on tärkeää päivittäisen elämän kannalta. Toisaalta korulippaalla tulee ehkä vierailtua hivenen harvemmin, jolloin sen kerran kun lippaan tulee avanneeksi projektia on helpompaa venyttää kauemmas tulevaisuuteen, sillä sotkuinen korulipas harvemmin aktiivisesti haittaa arjen sujuvuutta.
Miten siivota korulipas?
Korulippaan siivoaminen voi tuntua ehkä hivenen haastavalta projektilta joka on hankalaa aloittaa. Jo pelkkään korujen olemassaoloon tuppaa tottumaan ja ajattelemaan ”ehkä tuo vielä joskus päätyy käyttöön”. Useimmiten aikuisen ihmisen omakseen kokema tyyli ei enää hurjasti iän kanssa muutu. Harvemmin sitä myöskään tulee korjauttaneeksi koruja, joista on todennut ettei se ole kyseisen korun kohdalla kannattavaa. Ja koska jokainen tietää että korut ovat arvokkaita, niistä ei raaski luopua samalla tavoin kuin kulahtaneesta T-paidasta.
Miten asiaa tulisi lähestyä? Seuraavaksi siirrymme listaan niistä asioista joita korulipasta läpi käydessä kannattaa pohtia. Listaa noudattamalla löydät ne nurkissasi pyörivät vanhat korut, jotka eivät enää palvele tarkoitustaan ja jotka kannattaa kierrättää tavalla tai toisella.
Rikkinäiset korut
Miksi säilytät rikkinäisiä koruja joita ei ole järkevää korjata? Onko niissä tunnearvoa? Jos säilytät kyseistä korua tunnearvon vuoksi, korjauta se ja ota se jälleen käyttöön. Eniten iloa on korusta jota voi todella pitää yllään.Jos korulla puolestaan ei ole tunnearvoa, ja se on vain rikki, sen hilloamiselle ei varsinaisesti ole mitään perusteltua syytä. Se on hiukan sama kuin säilyttäisit rikkinäistä lautasta sillä ajatuksella että ”ehkä tämä on joskus vielä käyttökelpoinen”. Asia voi toki olla niinkin. Kuitenkin todennäköisyys sille, että rikkinäinen esine olisi korjaamatta sinulle mitenkään hyödyksi tulevaisuudessa on äärimmäisen pieni. Kyse on vain romusta. Ja tässä tapauksessa romukullasta.
Korut joihin liittyy negatiivisia tunteita
Usein kultaiset korut ovat jotakin mitä ostetaan lahjaksi ihmiselle josta välitetään paljon. Jos onnea on matkassa, ihmissuhteet kestävät maallisen taivalluksemme loppuun. Joskus ystävyys, parisuhde tai muu sielujen sympatia päättyy ennen viimeistä hetkeämme, eikä välttämättä aina edes niin hyvissä merkeissä. Ihmissuhteen päättyessä kyseisen ihmissuhteen aikana lahjaksi saatuja koruja saattaa alkaa katsomaan uusin silmin. Ne saattavat muistuttaa monia ikävistä, kipeistä ja raskaista asioista. Onko mitenkään järkevää säilyttää esineitä jotka aiheuttavat pahaa mieltä?
Ellei lahjan antaja halua antamaansa lahjaa takaisin, tällaisten korujen kanssa järkevimmät vaihtoehdot ovat joko esineen jälleenmyynti, tai sen kierrättäminen. Kun korun kierrättää koko esine lakkaa olemasta olemassa nykyisessä muodossaan.
Perityt korut jotka eivät sovi tyyliisi
Varsin usein ihmisiltä jää koruja jälkipolvilleen. Usein nämä korut ovat jälkipolville arvokkaita ja rakkailla muistoilla kyllästettyjä. Niitä käyttäessä tulee olo, että korujen edellinen kantaja kulkee mukana sydämessäsi mihin ikinä kuljetkaan. Toisaalta sitten on ongelmallisia tilanteita, joissa korun alkuperäisen omistajan henkilökohtainen tyylitaju on ollut hyvin erilainen kuin omasi, tai korut on hankittu sellaisella aikakaudella jonka muotokieli ei vain oikein enää toimi nykyään.
Mitä käytöstä poistetuille koruille kannattaa tehdä?
- Korjauta
Jos koru kannattaa korjata ja se tulisi sen myötä käyttöön, on ehdottomasti järkevin vaihtoehto korjauttaa kyseinen koru. Jos korulla on sinulle tunnearvoa, on paljon mukavampaa voida todella käyttää korua ja voida pitää sitä mukanaan jokapäiväisessä elämässä tai vaikkapa juhlissa koristamassa.
- Myy
Mikäli koru ei ole käytössä, eikä siihen liity tunnearvoa, tai sitä ei kannata korjauttaa, se kannattaa myydä. Jos kyse on design esineestä, sen voi myydä vintagena, ja kyseinen koru voi tehdä tulevan uuden omistajansa iloiseksi ja päästä aktiiviseen käyttöön. Toisaalta kaikkien korujen myyminen ei välttämättä onnistu niiden vanhentuneen tyylisuunnan vuoksi, tai siksi että ne ovat rikki, jolloin ne on mahdollista myydä materiaaliksi uusiin koruihin ja kultaesineisiin. Tätä jälkimmäistä romukullan myymistä materiaaliksi kannattaa harkita, sillä kierrätyksen ansiosta koru saa uuden elämän uudessa muodossa. Luonnollisesti arvokkaan materiaalin kierrättäminen on myös ekologinen teko. Mikäli epäilet sopiiko korusi myytäväksi, kannattaa rohkeasti tiedustella esimerkiksi NettiKullan asiantuntijoilta soveltuuko sinulla oleva esine tai koru kyseiseen tarkoitukseen.
Mitä ei kannata tehdä?
- Säilöä korua ajasta iäisyyteen
Voi olla ettet ole tullut luopuneeksi romukullasta ihan vain siksi, ettei ole tullut sellaista hetkeä jolloin se olisi ollut näppärää. Koru joka makaa korulippaan pohjalla ei kuitenkaan hyödytä sinua mitenkään. Et käytä sitä, sen arvo tuskin kasvaa säilyttämällä, ja se vie tilaa ja aiheuttaa ahtautta ja sotkua korulippaassasi. Vanhojen korujen kierrättäminen on helppoa ja turvallista. Sinun tarvitsee vain lähettää korusi meiltä saamassasi vakuutetussa pussissa asiantuntijoidemme arvioitavaksi.
- Heittää roskiin
Harvempi heittää romukultaa roskikseen. Mutta toisaalta silloin tällöin korulippaan pohjalta voi löytyä koruja, joista ei tiedä onko esine kultaa vai ei. Silloin riskinä on, että esine saattaa päätyä kaatopaikalle. Epäselvissä tapauksissa kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä asiantunteviin NettiKullan ammattilaisiin ja selvittää onko koru valmistettu arvometallista ja soveltuuko se kierrätettäväksi.
Miksi vanhojen korujen kierrättäminen on kannattavaa?
Romukullan kierrättäminen on myyntitapahtuma. Eli et vain heitä vanhoja koruja pois ja ole tyytyväinen kun joku muu hoitaa niiden loppukäsittelyn puolestasi, vaan sinulle myös maksetaan kierrättämästäsi romukullasta.
Riippuen siitä kuinka paljon kultaa nurkistasi siivouksen yhteydessä löytyy, voit hyödyntää niistä saatavan rahan omiin tarkoituksiisi sopivasti: voit joko säästää ja sijoittaa rahan kasvamaan korkoa tulevaisuuden turvaksi, tai voit vaikka toteuttaa jonkin pitkäaikaisen unelmasi, kuten kodin hankinnan tai lomamatkan, vain mielikuvituksesi on rajana. Vanhojen korujen kierrättäminen on helppo ja kätevä keino lyödä rahoiksi.
Kannattaa myös muistaa, että uuden kullan kaivaminen on ympäristöä voimakkaasti kuormittava tapahtuma, eli kierrättämällä kultasi annat myös hyvän kiertää. Kun pistät omat käytöstä poistuneet kultakorusi ja –esineesi kiertoon, uusia kultatuotteita varten tarvitsee kaivaa vähemmän kultaa luonnosta.
Voi olla myös todella kaunis ajatus, että jokin koru on kulkenut mukanasi vaikka kuinka kauan, ja kierrättämällä kyseisen korun materiaaliksi, koru saa uuden elämän. Mummon rumasta käädystä syntyykin jollekulle nuorelle parille vaikkapa kaunis kihlasormus.
Kulta on resurssina arvokas, ja sen vuoksi sitä ei kannata ”haaskata” makuuttamalla romukultaa kaapin nurkissa. Antamalla romukultasi ammattilaiselle arvioitavaksi, ja päätymällä kierrättämään romukultasi, saat lisää tilaa niille koruille jotka sinulla ovat oikeasti käytössä ja jotka ovat sinulle rakkaita, tienaat unelmiesi toteuttamista varten helpommin kuin kirpputorimyynnillä,
teet ympäristöystävällisen teon, ja annat vanhalle esineelle uuden elämän jossa vanha kultakoru saa mahdollisuuden ilahduttaa uutta ihmistä aivan uudessa muodossa.
Pohtiessasi kullan kierrätykseen ja myyntiin liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä NettiKullan asiantuntijoihin, jotka neuvovat sinua asiassa eteenpäin juuri omasta tilanteestasi riippuen.